Monday, October 8, 2012

Roviden: suru, suru, suru nap volt. Hosszabban: megprobalok nem egy oran kersztul irni, mert a bolere eresztes ez esetben kivanatos, de az ido draga, hogy mas kozhelyet ne is mondjak. Tehat nem volt kerds, hogy elsokent megnezzuk a Francia Negyedet, de mivel vaarnap volt es nagyon regota szeretnenk gospelt hallgatni, arra gondoltunk, hogy kinezunk egy baptista templomot es megprobalkozunk, hatha beengednek. Nem akartam a veletlenre bizni, igy megneztuk a neten, hogy hol nem fognak ferde szemmel nezni rank es nem tul kozel, de csak egy busznyira talaltunk egy helyet. Csakhogy ahogy kozeledtunk egyre inkabb szallt inunkba a batorsag. Mit mondjak, a kornyek, nem volt egy Rozsadomb. Jo, akkor menjunk egy kort a busszal, addig is nezelodunk. Szerintem amugy is tok jo buszokra random modon felszallni egy idegen varosban :-)
A busz tett egy kort a Katrina hurrikan altal legsulytottabb negyedben is.... (Lower 9th ward) a Missisippi mindket oldalrol atoleli... Mar alig vannak hazak es a nepsuruseg olyan 40%os a tobbi negyedhez kepest durvan saccolva, eleg szomoru latvany volt, sokan nem tertek vissza, sok volt az elhagyatott haz, nyitott bejarati ajto, bent egy ket matrac, talan hajlektalanok lakjak...
Visszaertunk a kiindulo pontra mar elobb leszerettunk volna szallni, de mindig lekestuk a megallot, talan nem volt veletlen... Seta kozben meglattunk egy hatalmas szepen felujitott hazta, volt a kertben egy ismerteto is es lattuk, hogy bement nehany turistanak kinezo ember. Nosza biztos nyitva van es korbe lehet nezni. Az ajtoban vart egy mosolygos fiatal no es megkerdzte, hogy a "szovetseghez" (Fellowship, ami altalaban vallasi jellegu) tartozunk e. Huu mondom ez jo lesz. Nem, de szeretnenk korbenezni, ha lehet. Na most bent egy nem tul nagy szobaban, voltak olyan huszan fekete-feher, sok fiatal, csalad. Es a szoba elejen ket no tancolt, az egyik tam tam dobolt, elottunk pont ket afro amerikai is dobolt egy olyan zenere, amit jol kisertek persze, mert jo volt a ritmuserzekuk, de ilyen vallasi popszam szolt a magnobol, szoval vicces volt. Az ulo, kisero dobos csajon egy feher overall volt es langnyelvek voltak rafeste, az volt rairva, hogy en vagyok az az ember, aki eg Jezusert, na mondom ez jo lesz. A kozonseg kozul kevesen ultek, inkabb alltak, tapsoltak, volt mire :-) es van aki csukott szemmel atszellemult, szoval tisztara, ahogy azt mi csak a tvben szoktuk latni. Aztan a ket tancolo np, felkapott ket zaszlot, gyonyoruwn voltak festve, biztosan ok csinaltak, es selyembol volt minimum, ugyhogy nagyon szepen tancolt a levegoben. Na most jott a lelkesz es hatulrol behajolt elenk, bemutatkoztunk egymasnak, nagyon orultm gondolta vegre, uj baranyok jottek. Az elso sorba allt es o is bulizott. Aztan hoztak egy laptopot es karaokeztunk. Na most a szoveg az csucs volt, majd megprobalom megkersni a neten volt benne Jahwe, israel es az uvolto oroszlan Zionbol, vagyis total kavarc az egesz, nagyon vicces volt. Amikor kislisszoltunk megfodtostuk egymast, hogy meg mindig a foldon jarunk e es nem lettunk e agymasva. Aztan tovabb setaltunk, szerencsere a tavalyi uton remek Skechers cipoket vettunk es tudtuk, hogy egyhamar nem lesz labfajasunk. Besetaltunk a negyedbe es nekem megtetszett egy templomtorony, mondom setaljunk arra, oldalt allt egy turistacsoport, de mar fel 12 volt, Zoli eroskodott, hogy menjunk be. Jol tettuk, azt talaltuk, amit kerstunk :-) Ugyan sok volt a fehe turista, akiket a lelkesz kulon koszontott, de azert eleg autentikusnak tunt, elvezte mindenki az eneklest, volt Ohh, happy day, meg The Saints go marchin in, szoval minden, ami kell...
Elmentunk egy altalam kinezett seafood etterembe, es degeszre ettuk magunkat, Zoli kicsit liszt sokkot kapott utana,jo lett volna egy agy, de en csak siman hanyingert kaptam a sok panirtol, ami rakokon volt. Foto kesobb:-) Aztan eldontottuk, hogy feltetlenul gozhajoznunk kell egyet es befizettunk egy ket oras utra. Nem volt ketsza eves a hajo, de ugy csinaltak meg, hogy ugy nezzen ki, nekunk eleg volt az illuziohoz :-) hatalmas volt a lapatkerke, van video :-) es be lehetett menni a gephazba, ahol latszodott az egesz folyamat, eszmeletlen volt. Az uton lattunk ultetvenyeket, a vilag masodik legnagyobb cukor gyarat, a vilag nem tudom hanyadik legnagyobb olajfinomitojat es szep nagy, kulonbozo orszagokban regisztralt hajokat is. Zolival ittunk egy Bloody Maryt (kb mindenki alkoholizalt delutan haromkor, aki nagykoru volt) es erre azt mondtak, hogy a varos legjobbja, nem probaltuk ki mashol, de eszement jo volt, volt hozza olivabogyo es okra, mas neven lady finger, keressetek ra ez egy tipikus kreol zoldseg, igy svanyitva nagyon uborka ize volt, fincsi, lehet hogy viszek haza egy uveggel, nyesen neha aruljak a luxi Auchanban. Visszaerkezes utan nagyon sokat kolbaszoltunk muszaj volt kostolot vennem a deli edessegek manufakturajan es ugyan az amcsi edssegek nem olyan jok, itt eloszertettel hasznalnak mindenfele csonthejast es foleg pekandiaot, szoval vajkaramellaba burkolt pekan, hmmmmm. Nem volt lelkiismeretfurdalasom egy percig se. Axtan elerkeztunk a Bourbon Streetre. Na itt van elet. Egymast erik a barok, van egy rovid resz, ahol meleg barok vannak. Es mar hat utan eloben jatszottak, ugyhogy egyikbol szedultunk be a masikba. Ittunk valami allitolag nagyon utos jegkasat, amiben sargadinnye izu alkohol volt. Aztan az egyik helyen a pincerno egy talca kemcsoval, amoben kulonbozo szines italok sorakoztak, na lattam, hogy itt lesz valami, nemleges valaszt nem fogadott el, megfogott kettot es felig lenyomta a torkan, de frankon es jelezte, hogy vegyem a szamba es o atonti, huu momdom de jo lesz... De igazabol nem volt idom gondolkodni. Nyugi volt koztunk vagy huszcenti, de azert Zoli eloszeretettel mondogatta utana, hogy szegeny Csigamat lelezbiztek. Tuleltem, biztos szep latvany volt, boldog lettem volna csak egy kemcsoval... Mindez 7 dollarba kerult borravaloval. Ugyan most nincs Mardi Gras, de sokan hordtak fejmaszkot, szep tollasakat, en is nezegettem, de nem tudtam valasztani, egyelore :-) Eztan tizperc buszra varakozas utan taxiba ultunk, ami nem volt veszes aron, es milyen jol tettuk, mivel Zoli megnezte, hogy igy vasrnao este a buszunk (91es) ket orankent jar. Ma szerencsere hetfo van. Ja es a labunk, meg a nap vegere sem fajdult meg.

2 comments:

  1. huuuhaaa, mi lett volna, ha bő lére ereszted :DDDD
    többször is el kellett olvasnom, tényleg annyi minden történt ez alatt az egy nap alatt, csak úgy hömpölygött a történet... Szuper!!!

    ReplyDelete
  2. Lesz élményanyag, azt látom:)

    ReplyDelete