Friday, October 12, 2012

A tegnapi nap az utazasrol szolt es az egyetlen attrakcioja az volt, hogy ellatogattunk abba a paplakba, ahol Martin Luther King, Jr. az elso szolgalati idejet toltotte. Negy evet toltott itt felesegevel es ket gyermekevel (kesobb szuletett meg ket gyerekuk). Ebbol a varosbol indult el az otvenes evekben a faju megkulonboztetesek felszamolasa. Rosa Sparks itt szallt fel arra a buszra munkaba menet, amin nem adta at a helyet egy feher ferfinak es ezert bortonbe csuktak. A busz tortenetesen azon a sarkon is megallt, ahol a haz all. Az incidens utak a varos feketei 381 napi sztrajkoltak es nem utaztak a varos buszain. Ezzel elegge megnehezitettek a varos mukodeset, mivel ok is szerves reszei voltak neki. Ez alatt az ido alatt King tiszteletes szamtalan telefonhivast kapott, amin halalosan megfenyegettek Ot es csaladjat, vegul egy bombat dobtak a verandajara. Szerencsere senki sem serukt meg, de az elkovetoket a mai napig nem fogtak el.

Az idegenvezetest egy 85 eves neni tartotta, aki a gyelekezet tagja volt es termeszetesen szemelyesen ismerte a tiszteletest. Abba a noegyletbe jart, ahol a vezeto a tiszteletes felesege volt. Korbe jartuk a szobakat, megneztuk a konyhat es meghallgattunk egy beszedet, par evvel kesobb a fiatalember a kongresszusban tartott es beszmolt arrol, hogy mit tapasztalt Montgomery varosaba. Elmeseltea bombatamads elotti estet,amikor megint kapott egy fenyegeto hivast, nem tudott utana visszaaludni es bement a konyhaba kavet fozni. Ott altunk a tuzhely mellett... A dolgozo szobaja falan Gandhi es Jezus kepe logott, a lemezjatszoja mellett jazz lemezek sorakoztak.

Nekem vegig paras volt a tekintetem, alig birtam az erzelmeimmel, szinte ciki volt, mert a tobbi vendeg, akik persze mind feketek voltak nem latszottak ennyire megrendultnek, persze lehet, hogy tudnak uralkodni magukon... En nem tudok, es sokszor nem is akarok. Nagyon nagy hatassal volt ram a beszede, amit eloszor 13 evesen hallgattam meg, talan a suliban... Azutan kint volt a kepe az iroasztalom felett, meg most is ott van.

Sajnos belso kepeket nem keszithettunk, de a hazat lefotoztuk.

1 comment: