Wednesday, October 17, 2012

Kicsit lemaradtam, mivel nem nagyon autoztunk, igy nem volt idom mikor irni. A masodik itt toltott nap leautoztunk az utolso szigetre, Key Westre. Nagy oromomre Zolit utkozben behurcoltam egy potom ket es fel oras kiterore Florida Keys elso, 1986-ban alapitott tengei teknos menhelyere. A megalakulas ota 1400 allatot lattak el es engedtek szabadon. Volt egy eloadas az itt fellelheto fajtakrol. A vilagon hetfele teknos van es ezek kozul ot itt is megtalalhato. Az egyik az a fajta, ami a Nemo nyomaban cimu rajzfilmben is szerepelt :-), ilyen kis barna foltos a feje. Megmutattak, hogy mi okozza a seruleseket. Legtobbszor a halaszok sokaig kint leeresztett kampoi... Ezek a melytengeri halaszok. Maskor a sima horgaszok elhagyjak direkt vagy veletlen a damiljukat, szegenykek belekavarodnak, feltekerdik a melso labukra es nagyon sokszor ennek amputacio a vege,mert a verkeringest elszoritotta. Az egyik fajtat egy joindulatu daganatokat termelo virus tamadja meg es altalaban kivul a laban vagy rosszabb esetben a szemen alakul ki daganat,amit legtobbszor le tudnak venni lezerrel. Ezutan a megorzoben uszkalnak hosszu honapokis megfigyeles alatt. Tulajdonkeppen megvarjak a gondozok az egy evet es ha nem jelentkeznek ujra a daganatok(fibropapilloma), akkor elengedik,mert kiepult az immunitas a virus ellen.ha elo jon megint egy daganat, akkor a nullarol kezdik a szamlalast. Aztan itt van a jo kis szemeteles problemakore. En jelentem,a hajonk korul kiszedtem ket nejlonzacsit is mialatt ott voltunk. Ezeket meduzanak nezik es megeszik, valamint kimondottan mutatta a csajszi, hogy lufi csokrotis esznek szegenyek,amik heliummal telve voltak, aztan kidurrantak majd beleestek a vizbe. Szep szines, es lebeg a felszinen, raadasul csapszeruen a madzagok a viz felszine alatt vannak,hat mi ez ha nem egy meduza... Volt egy foto, amin sorba voltak teve kulonbozo szemetek, horgok, volt vagy husz tetel, komolyan. Es ezt, ind egy allatbol jott ki... Ugyan egy hosszaban ketmetesbol, de akkor is kosz szepen. Ilyenkor kapnak antibiotkumot, valami cuccot, amitol jo csuszos lesz odabent minden, de nme ricinus, valami mas. Kapnak rostokat es varjak, hogy keadjak magukbol...

Megmutattak a mutot is, es aztan kivittek a medencekhez. Hat valami fantasztikus volt az a sok allat. Eppen 25 lakoja volt a menhelynek, ebbol nehanyan allando lakok, van amelyik tizen par eve lakik ott.  Volt egy, akinek csak egy bal elso laba volt :(((, ilyenkor nem tudja az embe, hogy igazabol milyen igy neki az elet, vegulis uszikalt, pici halak voltak a medenceben, azzal szoktak jatszani.,Elfelejtettem irni,hogy van meg egy durva serules, de ezt pontosan egyikunk sem ertette. Azg mondta a csajszi, hogy ha egy motorcsonak kozeleben vannak es a motor elindul es nagy erovel sok buborekoy nyok ki magabol illetve a nyoman keletkezik, az valahogy belemegy a pancelja ala, de ezek mikroszkopikus meretuek.... A lenyeg, hogy ezek utan szegeny parak nem tudnak a viz ala bukni elelemert ertheto okokbol... Csak lebegnek a vizen, ilyen,or ha eszreveszi oket valaki, akkor telefonalnak, van egy forrodrot es kimentik oket, viszik a menhelyre, ezeknek a buborekoknak a felszivodasa evekbe tellik. Rajuk tesznek valami hamot sullyal, ezzel sokszor segitenek, de levedlik, mer ugye a pancelon levo puzzle darabokat levedlik. Akinek volt gyerekkoraban ekszerteknose, az emlekszik ra. En imadtam leszedni ezeket, amikof mar majdnem leestek, keratinbol van, mint a korom szoval nem fajt nekik :-)

Volt egy hatalmas medence, amiben azok voltak, akik mar nem sokaig maradnak bent. Bolt egy ket hatalmas peldany is :-)
Sokan vettek az ajandekboltban valami szaraz macskakajara hasonlito dolgot es azzal etettek oket.csinaltam videot, majd lesz illusztracio termeszetesen. Ami meg erdekes teny es en nem tudtam, nem is gomdoltam ra, hogy a tengeri tekik nem tudjak behuzni magukat a panceljukba ezert vedtelenebbek, a szarazfoldi rokonaiknal. A masik dolog, hogy minden belejuk van kodolva, keptelenek uj viselkedesformakat megtanulni es az emberhez sem kotodnek, tob ev utan is harapnanak, ha beyulnanak hozzajuk. Igy viszont minden kockazat nelkul visszaengedik oket, nem felejtenek el semmit. Csak a hetvenes evek ota vedttek. Elotte sajna ettek is oket errefele is. Az egyik panceljabol ekszereket es egyeb dolgokat keszitettek. Az egyik fajta majdnem kipusztult, mert ok nappal tettek le  tojast, gondolvan, hogy ha egyszerre mennek ki, akkor a ragadozok nem tamadnak. Csak az embekkel nem szamoltak... Es igy konnyu predava valtak.

Szoval az latszik a hosszu beszamolobol, hogy nagy hatassl volt ram ez az elmeny.

Key Westben szornyen paras volt az ido, eleg rosszul viseltuk. Megerkezes utan ebedeltunk a hatlabujju macska nevu kis kavezobak. Es olvastuk a falon, hogy a hely Hemingway hatlabujju macskairol kapta a nevet :-) Ugyanis Papa (ez volt ott a beceneve) elso macskajat egy halaszhajorol szervalta. Az allat melso labain hatlabujj volt :-) A macska elkezdett szapoodni es ez a hatodik labujj egy genhiba eredmenye, meghozza egy dominans gene... Es hoppa mara jo huszonot macska van a kertjeben es annak a fele hatlabujju. Ez a hely eszmeletlen volt es csodaszep regi fahaz, magas oszlopokkal korbe es a kert egy buja novenyzetu kis tropusi paradicsom, tele macskakkal :-) Termeszetesen mindegyikkulon kis egyeniseg. Van amelyik nagyon elvezte a simogatast, sot leult a fenykepezogepnek pozolni, mast alig lehetett megfogni... Jo volt a hangulat az biztos. Fotok szinten kesobb :-)

Kesobb megneztuk a csodas, giccses, nyalas naplementet, vitorlassal, sirallyal es palmafaval megspekelve koktel csersznyevel a tetejen. Aztan ittunk egy nyitott barban egy mojitot es egy orult jo fekete enekes bacsit hallgattunk kozben. Ezutan visszavezettunk a sotetben a kis hajora.

Tegnap reggel elmentunk vegre kajakozni tengeri tehen lesre... Sajnos nem jartunk teljes sikerrel. Egysszer lattuk oket a vizfelszin alatt egy mamat es a bebijet, de csak a hatukat es a hatso lapat farkukat, ahogy elsuhantak. Ugy latszik nem voltak jatekos kedvukben. Mindenesetre meg ez is lelegzetelallito pillanat volt, hatalmasak... Sokat dekkoltunk a csatorna kulonbozo pontjain, de nem volt szerencsenk. Ma reggel egyedul indultam neki, mert tukorsima volt a viz, mondta a tulaj is, hogy nyugodtan menjek nem fogok kint rekedni. Epphogy kiertem a csatornankbol erre tolem ugy tiz meterr egymas utan meglattam ket delfint, ahogy a hatukat kidugjak a vizbol az uszonyukkal!!!! Annyira durva volt! Gyorsan visszaeveztem es bekiabaltam Zolinak, hogy ha delfint akar latni, akkor keljen ki az agybol azonnal (9ora volt:-)) Kieveztunk az obolbe es ezt a jelenetet tobbszor lattuk mindketten. De nem nagyon jottek kozelebb. Aztan megint beeveztunk a csatornaba lamantin utan kutatva, de sehol senki. Kicsit csalodott vagyok a tulaj sok fenykepe utan, amivel a kiado hajoit reklamozta... mindegyiken a gyerekek a vizben jatszottak veluk... A most egy honapig ott vendegeskedo masik par azt mondta, hogy a honap elejen nagyon sokat lattak, mindennap.

A tegnapi nap foprogramja a snorklingozas volt (felszini buvarkodas?) Delutan haromra foglaltam idopontot. Behajtottunk a John Pennekamp Nemzeti Parkba es egy hajoval jo husz kilometerre bevittek minket. A korallzatony korul volt bojazva, tobb zatony is van a kornyeken, ez tortenetesen (Banana Reef) a hajoskapitany szemelyes kedvence volt :-)
Kaptunk egy orat. Zoli kezenfogva usztunk es nezelodtunk. Eleg lelegzetelallito volt, a korallok nem voltak annyira szinesek, szoval nem ilyen fullos Csendes-Oceani korallzatony, de azert megtette :-) Volt agykorall, es egy ilyen legyezoszeru, ami lila volt, a tobbi inkabb noveny volt. Legalabb husz fele halacska volt, azok viszont nagyon szep szinesek, pl papagajhal, meg angyalhal. Ezenkivul lattunk harom gyerektenyernyi meduzat, barrakudakat. Ezek eleg meretes halacskak. A legjobbat a hajo mellett lattuk. Meg a hajohoz visszauszva is bent volt a fejunk. Nezek, nezek. Rangatom Zolit dugja ki a fejet, kiveszem a pipat a szambol es ertesitem, hogy alattunk van egy bazi nagy raja felig a homokba furodva, hatalmas volt, olyan, mint raja bacsi a tanar a Nemo Nyomaban-bol(I know, I'm such a kid:-) )
Szoval ez remek volt fejenkent 30 dollarert, osszesen ket es fel orat tartott a program, eleg korrekt volt.

Ma megerkeztunk Miamiba. Igazan nem szoktam magam dicserni, de mar megint egy brutal jo szallast talaltam. Rajottem, hogy szeretem a nagy kontrasztokat. Husz percre van a villodzo belvaros, mindem sarkon egy tetovalo szalonnal es olyan cipoket arulo bolttal, ahol szinten utcasarkakra illo pipelloket arulnak. Mi pedig egy eleg nagy osparkos kertben lakunk,  korben 1918-ban epult fahazakkal 5 kutyaval, kinai kacsakkal, 8 macskaval (ebbol meg csak egyet lattunk) es egy allitolag nagyon felenk csungohasu malaccal is osztozunk a teruleten. A tulaj no hatvannnak nez ki, es mezitlab szallt ki az autojabol, muvesz az biztos, majd kideritem, hogy mit csinal. Az latszik rajta, hogy a hatvanas evekben nemcsak a levegot szivta :-)

1 comment:

  1. Szuper kis - nagy :) beszámoló! Élveztem minden sorát, pláne azt, hogy mintha én is átéltem volna mindezt, olyan szemléletesre sikerült ez most!
    Puszi

    ReplyDelete